Yangın Dolapları

Binalarda bulundurulması yasal olarak zorunlu olan yangın dolapları, sulu tip ve köpük-su karışımı (eşanjörlü) tip, söndürme uygulayarak yangının önleyerek söndürülmesini sağlayan yangın söndürme teçhizatlarıdır.

Binalarda Yangın Dolabı ve Yangın Hortumu Bulundurulması Hakkındaki yönetmelik aşağıdaki gibidir;

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te yangın dolabı sistemlerinin özellikleri ve kurulması zorunlu olan binalar ve yapılar aşağıdaki madde ile belirlenmiştir:

Yangın dolapları sistemi sabit boru tesisatı ile yangın dolaplarından meydana gelir.

a) Sabit boru tesisatı;

1) Yangın dolapları sistemlerine suyu sağlayan sabit boru tesisatı çapı 50 mm’den az olmamak üzere yapılacak hidrolik hesaplara göre belirlenmelidir.

2) Yüksek binalar, alışveriş merkezleri, otoparklar ve benzeri yerlerde, ıslak veya kuru sabit boru sistemi üzerinde, itfaiye ve eğitilmiş personelin kullanımına olanak sağlayan bağlantı ağızları bırakılmalı ve bu bağlantı ağızları yangın merdiveni veya yangın güvenlik hacmi gibi korunmuş mekanlarda olmalıdır.

3) Sabit boru tesisatı üzerinde bulunan bütün hortum bağlantıları, itfaiyenin kullandığı normlara uygun olacaktır. Bağlantı ağızları, yapının sprinkler ve yangın dolapları sistemine de suyu sağlayan sabit boru tesisatında bırakılması durumunda, bu bağlantılar ana kolonlar üzerinden doğrudan yapılacaktır.

b) Yangın dolapları;

1) Yüksek yapılar, çarşılar, toplanma amaçlı binalar, konaklama ve sağlık amaçlı yapılar, kapalı kullanım alanı 2000 m2 den büyük olan bütün binalar, 1000 m2 den büyük imalathane ve atölyelere yangın dolabı yapılacaktır.

2) Yangın dolapları her katta ve yangın duvarları ile ayrılmış her bölümde aralarındaki uzaklık 30 m’den fazla olmayacak şekilde düzenlenecektir. Yangın dolapları mümkün olduğu kadar koridor çıkışı ve merdiven sahanlığı yakınına kolaylıkla görülebilecek şekilde yerleştirilecektir. Binanın sprinkler sistemi ile korunması ve katlara itfaiye bağlantı ağzı bırakılması durumunda yangın dolapları arasındaki uzaklık 45 m’ye kadar çıkarılabilir.

3) Hortumların saklandığı dolap ve kabinler gerekli cihazların döşenmesine izin verecek büyüklükte olacaktır. Bunlar yangın sırasında hortum ve cihazların kullanılmasını zorlaştırmayacak şekilde tasarlanacak ve sadece yangın söndürme amacı için kullanılacaktır.

4) Hortumlar, serme ve bağlama gibi becerilere sahip eğitilmiş personel veya itfaiye görevlisi olmayan yapılarda, yuvarlak yarı-sert hortumlu yangın dolapları TS EN 671-1’e uygun olmalıdır. Hortum, yuvarlak yarı-sert TS EN 694 normuna uygun, çapı 25 mm olmalı ve hortum uzunluğu 30 m’yi aşmamalıdır. Nozul (lüle) veya lansı kapama, püskürtme ve/veya fiskiye yapabilmelidir.

5) İtfaiye bağlantısı olmayan yuvarlak hortumlu yangın dolap dizayn debisi 100 1/dak ve lans girişindeki basınç 400 kPa olmalıdır. Basıncın 700 kPa’ı geçmesi durumunda basınç düşürücüler kullanılmalıdır.

6) Yetişmiş yangın söndürme görevlisi bulundurmak zorunda olan yapılarda kullanılabilecek yassı hortumlu yangın dolapları TS EN 671-2 nolu standartlara uygun olmalıdır. Yassı hortum anma çapı 50 mm’yi ve hortum uzunluğu 20 m’yi geçmemelidir. Nozul (lüle) veya lansı kapama, püskürtme ve/veya fiskiye yapabilmelidir. Dolap dizayn debisi 400 l/dak ve lans girişindeki basıncı 600 kPa olmalıdır. Basınç 900 kPa’ı geçmesi durumunda basınç düşürücü kullanılmalıdır.

1-Sahra Tipi Yangın Dolapları

Sahra tipi yangın dolabı nedir?

Sahra Tipi Yangın Dolabı: Arazi ve bina dışı yangın dolabı olarak da bilinen dış mekan yangın dolapları olan bu dolaplar yangınlara dışarıdan etki edebilmeyi sağlar. binaya dışarıdan müdahalenin kolaylaşmasına olanak tanırlar ve genelde yangın hidrantlarının yanında bulunan bez hortumlu çeşitleri olduğu gibi direkt yangın tesisatına bağlı olan kauçuk hortumlu modelleride bulunmaktadır. Sahra Tipi Yangın Dolapları TS EN 671-2 standardına uymaktadırlar.

2-Sıva Altı Yangın Dolapları

Sıva Altı Yangın dolapları genellikle tüp kabinli veya tüp kabinsiz olarak iki tip olarak üretilirler. Sıva Altı Yangın dolapları otomatik olmayan bir tür yangın tesisatıdır ve bina tasarımında genellikle mecburi ve hayati zorunluluğu bulunmaktadır. Genel olarak duvara monte edilen ve içerisinde yangına dayanıklı dış kaplamalı katlanmaz hortum barındıran yangın söndürme ekipmanlarıdır.

3-Sıva Üstü Yangın Dolapları

Sıva Üstü Yangın dolapları genellikle tüp kabinli veya tüp kabinsiz olarak iki tip olarak üretilirler. Sıva Üstü Yangın dolapları da sıva altı yangın dolaplarıyla aynı çalışma prensibine sahiptir. Sadece montajları duvarın üzerine olduğu için sıva üstü yangın dolabı olarak nitelendirilirler.

4-Köpüklü Yangın Dolabı

Köpüklü Yangın Dolabı çoğunlukla 40 litre konsantre köpük tankı kapasitesinde mevcut bir karıştırma sistemi içinde yer alır ve basınç gücünün 10 ila 12 bar arasında olması sağlıklı çalışmasını, köpük ve su karışımı açısından etkendir. Yangın anında hızlı olarak söndürme olanağı tanır ve tekrar yanmanın önüne geçer ve yangını daha çabuk söndürür, su püskürtmeden kaynaklı parlamaların önüne geçer.

5-Dekoratif Camlı Yangın Dolapları

Dekoratif Camlı Yangın dolapları da diğer yangın dolapları aynı prensipte olup otomatik olmayan bir tür yangın tesisatıdır ve bina tasarımında genellikle mecburi ve hayati zorunluluğu bulunmaktadır. Genellikle lüks oteller ve galerilerde veya toplantı salonlarında dekoratif olarak görsellik sağlamakatadır. Genel olarak duvara monte edilen ve içerisinde yangına dayanıklı dış kaplamalı katlanmaz hortum barındıran yangın söndürme ekipmanlarıdır.

6-Bez Hortumlı Yangın Dolabı

Kullanım tipine ve ihtiyaca göre istenilen tipte ve modelde üretilen ve genelde sahra tipi olarak dış mekanlar için üretilen bez hortumlu yangın dolaplarıdır. İçerisindeki tamburda bez hortum ve kumandalı 2″ lans bulunur.

7-Tüp Bölmeli Yangın Dolapları

Yangın Dolapları Sıva Üstü ve Sıva Altı Camlı ve Sac Kapaklı Değişik Modellerde Üretilmektedirler. Ancak her tipte ve modelde üretin tüm yangın dolapları aynı zamanda tüp bölmeli modelleri de üretilmektedirler.

8-Yangın Tüpü Dolapları

a-Plastik Kabinli yangın Tüpü Dolabı genellikle tır dorseleri ve kamyon dorselerin de kullanılır.

b-Metal Kabinli Yangın Tüpü Dolabı Genellikle ofis, plaza, avm, medikal birimlerde tüp muhafazası için daha dekoratif bir görünüm sağlamak amacıyla kullanılır.

Sohbet
1
Scan the code
Merhaba, Integral Mühendislik Yangın ve Güvenlik Sistemleri ile iletişime geçtiğiniz için teşekkürler. Size nasıl yardımcı olaibliriz?