Yangın Bağlantı Vanaları
Yangın bağlantı vanası, yangın anında itfaiye tarafından hortum bağlanarak kullanılmak amacıyla yerleşim yerlerinin ve binaların farklı yerlerine yerleştirilmiş bir tür su vanasıdır. Kuru ve ıslak tip olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Kış aylarında donma ve buzlanmanın olduğu yerlerde kuru tip vanalar kullanılır.
1-İtfaiye Su Alma Ağzı
İtfaiye hortum bağlantı vanası (İtfaiye Su Alma Ağzı), su almak maksadıyla katlarda yangın dolapları yanında veya yangın kaçış koridorlarında kullanılır. Uygulama Alanı: Yangın dolap hattı, sprinkler tesisatından beslenen her yapıda kullanılır.
2-1″ Yangın Vanası
1″ Yangın vanası, yangın anında itfaiye tarafından hortum bağlanarak kullanılmak amacıyla yerleşim yerlerinin ve binaların değişik yerlerine yerleştirilmiş bir çeşit su vanasıdır. Kuru ve ıslak tip olmak üzere iki tür olurlar. Kış aylarında donmanın göründüğü yerlerde kuru tip olanlar kullanılır.
3-2″ Yangın Vanası
2″ Yangın vanası da 1″ yangın vanası gibi, yangın anında itfaiye tarafından hortum bağlanarak kullanılmak amacıyla yerleşim yerlerinin ve binaların değişik yerlerine yerleştirilmiş bir çeşit su vanasıdır. Kuru ve ıslak tip olmak üzere iki tür olurlar. Kış aylarında donmanın göründüğü yerlerde kuru tip olanlar kullanılır.
4-Kuru Alarm Vanası
Kuru tip yangın söndürme ve tesisat sistemlerinde kullanılır. Kuru tip yangın söndürme ve tesisat sistemi sadece donma hasarı olasılığı bulunan mahallerde ve sıcaklığın 70°C’nin üzerinde olduğu kurutma fırını benzeri yerlerde kullanılır. Sıvının tesisata girmesi ile mekanik alarm verir.
5-Islak Alarm Vanası
Islak alarm vanası, Islak tip yangın söndürme ve tesisat sistemlerinde kullanılır. Suyun donma sıcaklığının üstünde olan uygulamalar için kullanılarak, borular içinde basınçlı suyun, yangın anında sprinklerin devreye girmesi sonucunda yangın bölgesine suyun gönderilmesini sağlar.
6-Ön Tepkimeli (Preaction) Sistem Vanaları
Bir yangında söndürmenin başlaması ve sprinklerin patlamasının yanında ikinci bir olayın gerçekleşmesi prensibi ile yapılmış olup, ek algılama sistemlerinin kullanıldığı sprinkler sistemlerine ÖN TEPKİMELİ SPRiNKLER SİSTEMİ denir. Ve bu sistemi devreye sokan asıl eleman ise Ön Tepkimeli (Preaction) Sistem Vanalarıdır.
7-Baskın (Deluge) Alarm Sistem Vanası
Uygulama alanları içerisinde tehlikeli madde kullanılan yerlerde, depolarda, uçak hangarlarında, kımyasal sanayide ve diğer yüksek tehlike olan alanlarda su veya köpük su karışımı ile söndürmenin olanaklı olduğu tüm alanlarda kullanılabilmektedirler. Baskın (Deluge) Sistem, açık sprinkler uçları veya nozullar ile bir borulama yapılarak kullanılır. Bu sistemi çalıştıran asıl eleman Baskın (Deluge) Alarm Sistem Vanasıdır.
8-Yükselen Milli Vana
Yükselen milli vanalar; bölgesel kontrol ve kesme vanası olarak kullanılmak için tasarlanmış vanalardır. Tam açık konumunda iken düzgün akışı bozmadan adeta o kısımda vana yokmuş gibi debiyi kesmeyen, açık konumu milin yukarı ve aşağı hareketi ile gözle izlenebilen, izleme anahtarı takılarak elektriksel izleme yapılabilen sürgülü vana tipidir.
9-Yükselen Milli Sürgülü Vana
Yükselen milli sürgülü vanalar; tam açık konumunda akışı bozmayan, tam açık konumunda iken düzgün akışı bozmadan adeta o kısımda vana yokmuş gibi debiyi kesmeyen, açık konumu milin aşağı yukarı hareketi ile izlenebilinen, izleme anahtarı takılarak elektriksel izleme yapılabilen sürgülü vana tipidir. Kelebek vanalara göre daha düşük basınç kaybı oluştururlar.