Yangın / Spring Pompaları ve Genleşme Tankları
Yangın pompası yangın anında bağlı olduğu su rezervinden yangın tesisatına, basınçla su aktaran ve sistemi besleyen bir makinedir. Kontrol altına alınamayan yangınlar maddi kayıpların yanı sıra can kaybı oluşmasına ve çevresel zararlara da yol açabilmektedir ve bu yüzden insan müdahalesinin yetersiz kaldığı alanlarda bu ekipman ve tesisatlar yardımı ile can ve mal kaybı önlenebilmektedir.
Yangın Pompası Nedir Ne İşe Yarar ?
Yangın pompaları, depoda hazır bekleyen suyu basınçlandırarak yangın söndürme tesisatına besleyen bir ekipmandır. Yangın pompaları, özellikle yüksek yapılarda, bir binanın yangından korunma sisteminin temel bileşenleridir. Yangın kontrol altına alınması ve büyümesi engelleyen bir ekipmandır.
Yangın Pompası Nasıl Seçilir?
Yangın pompaları, nominal akış ve basınç kapasitelerine göre seçilmelidir. Nominal akış ve nominal kapasite projenin büyüklüğü ve tehlike sınıfına belirleyip, en kritik noktadaki uygulama alına göre bir proje hesabı yapılması gerekmektedir. Yangın pompaları bulunan bir yapıda 1 asıl, 1 yedek ve 1 jokey pompa olaması gerekmektedir.
Yangın Pompası Nasıl Çalışır?
Her bir pompanın ayrı bir kontrol panosu bulunur, yangın pompası devreye girdiğinde depoda hazır bekleyen suyun basıncını artırır. Sistemde kayıp ve kaçaklara bağlı olarak sistem basıncı düşümünde ana-yedek pompadan önce jokey pompa devreye girer. Sistem basıncı düşmeye devam ediyor ise ana pompa devreye girer.
Yangın Pompası Bakımı Nasıl Ypılır?
Ekipmanlarının kullanım ömürlerini uzatmak için periyodik bakımları yapılması gerekir. Yangın pompaları günlük, haftalık, aylık, 6 aylık, yıllık olmak üzere belli periyodlara da takip ve bakımlarına yapmak gerekir.
Benzinli ve Dizel Pompalar
Benzinli ve Dizel yakıtlı su pompaları normal pompaların yapısına sahiptir fakat pompayı tahrik eden motorun elektrikli asenkron motor yerine benzin yada dizel yakıt ile çalışan içten yanmalı motorlar ile çalışmasıdır. Elektrik enerjisinin olmadığı yangın durumlarında yangın tesisat hatlarını beslemeye devam ederler.

Elektrikli Pompalar
Elektrikli yangın pompası en popüler pompa çeşitlerinden bir tanesidir. Suyun belirli bir hat üzerinde monitör ve dolap veya hidrantlara ulaştırabilmek için kullanılan pompalar gerekli enerjiyi elektrik bağlantısı sayesinde elde etmektedirler ve bu ürünler elektrikli yangın pompası olarak nitelendirilmektedirler. Ancak yangın anındaki bir elektrik kedintisinde devre dışı kalırlar, bir içten yanmalı pompa veya jeneratör ile besleme veya takviyeye ihtiyaç duyarlar.

Negatif Akışlı Pompalar
Pozitif Deplasmanlı pompa nedir?
Pozitif deplasmanlı pompalar, sıvı veya gaz gibi akışkanları bir yerden diğerine taşımak için kullanılan bir pompa çeşididir. Pozitif deplasmanlı pompa, içinde hareket eden bir parçanın, örneğin pistonun, rotorun veya diyaframın, pompa içindeki bir boşluğu büyütmesi ve küçültmesi yoluyla akışkanın taşınmasını sağlar.

Elektrikli ve Dizel Combine Pompalar
Bu tip pompalarda hem elektrikli pompa motorları hemde içten yanmalı pompa motorları bulunmaktadır. Herhangi bir elektrik kesintisinden etkilenmeyen pompa tipleridir ve güvenilirlerdir.

Genleşme Tankları
Genleşme tankları artan ısı basıncı ve ısıtma sistemi veya tesisat arasında bir anlamda ani basınç yükselmelerini ve ani basınç düşüşlerindeki dalgalanmaları dengeler. Artan ısının veya sıvı basıncının kontrol altına alınmasını sağlayan genleşme tankı; sistemdeki basıncı düşürür, dengeler ve sistemin istenilen performansta çalışabilmesine imkân sağlar.
Genleşme tanklarının içinde bir membran bulunur. Genleşen sıvı membranın içine girerek sistemdeki fazla su basıncını alır. Membran ile metal tank arasında basınçlı bir gaz vardır. Genellikle gaz olarak azot gazı veya kuru hava kullanılır.
Genleşme tankı bozulduğunda içinde hava olması gereken kısımda zamanla su dolar ve ısınan su genleşemediği için 3 bar emniyet ventili dediğimiz fazla basınç karşısında zarar görmemesi için düşünülmüş olan parçanın bozulmasına sebep olur.

Basınç Şalterleri ve Seviye Elektrotları
Basınç şalteri nedir?
Basınç şalterleri montelenmiş oldukları prosesin basınç değerini belirleyerek, basınç değerinin istenilen set değerinin üzerine çıkması veya altına inmesi durumunda çıkış üreten ekipmanlardır. Basınç şalterleri genellikle profesyonel tesisatlar da ve yangın hatlarında tercih edilmektedir.
Seviye elektrodu nedir?
Seviye elektrotları bir depo veya tanktaki sıvıların veya bir başka maddenin seviyesini ölçmek için kullanılan bir ekipmandır. Tank, depo veya başka herhangi bir depo veya kap türündeki bir sıvının seviyesini belirlemek için kullanılmaktadırlar.

Tesisat Manometreleri ve Termometreleri
Tesisat Manometresi nedir?
Genelde kapalı bir kaptaki sıvı basıncını ölçmek için kullanılır. Bina tesisatında kullanılan manometre çeşitleri de kazan dairesinde bulunan tesisat basınç değerini gösterir.
Tesisat Termometresi nedir?
Sıcaklığı ölçmek için kullanılan ekipman termometre olarak nitelendirilir. Mevcut olarak günümüzde Celsius, Fahrenheit veya Kelvin gibi farklı termometre çeşitleri kullanılmaktadır. Gündelik hayatımızdaki kullandığımız termometre ise değişen sıcaklık karşısında sıvıların hacim değiştirmesi prensibine dayanarak ölçüm yapmaktadır.
