Yangın Söndürücüler

Hayatımızda olmasını istemediğimiz ancak karşı karşıya kaldığımız yangınlardan korunmak için elimizin altında sürekli hazırda bulunan yangın söndürme tüpü, genellikle yangını büyümeden kontrol altına alıp can ve mal kaybını minimuma indirme konusunda oldukça faydalı olmaktadır.

Yangın söndürme tüpleri çeşitli çıkan yangınlarda ilk müdahaleyi sağladığı için tecrübeli veya eğitimli personel tarafından kullanılmalıdır. Bilinçsiz kullanım ilk müdahale olanağının boşa harcanmasına neden olmaktadır.

Fiziki müdahalenin yan ısıra otomatik yangın söndürme sistemlerinde de yangın söndürme tüpleri kullanılmaktadır. Genelde tüm yangın tüplerinin ortak işlevi yangına müdahale edip, daha fazla alana sıçramasını ve genişlemesini engellemek olsa da çeşitli yangın tiplerine göre farklı yapıda ve kimyada yangın söndürme tüpleri kullanılmalıdır. O sebepten binalarda hangi tip çalışmalar ve hangi tip materyaller bulunuyorsa yangın tüpü içeriği ona tipe göre seçilmelidir. Bunun en güvenli yolu da sertifika sahibi firmalarla çalışılması ve ürünlerin TSE damgası yanı sıra CE belgesinin ve bazı ürünlerde Pİ numarası dedğimiz soğuk mühürün olması gerekir .

Yangının söndürülmesindeki etken durum öncelikle yanıcı madde -yakıcı madde-ısı ortadan kaldırılmalıdır. Her yangının tipine göre firmamızca uygun görülen söndürücü tüp sahaya dağıtılmaktadır. Yangın söndürme tüpleri hiç kullanılmasa dahi düzenli aralıklarla dolum miktarı kontrol edilmeli ve eksiklikleri tamamlanmalıdır. Anlaşmalı firmalar yangın tüpünün içerisindeki basınçlı maddeyi yasalara uygun bir şekilde doldurmalı, kullanımı esnasında problem oluşturmayacak bir kontrol ile bakımını yapmalıdır.

Yangın Söndürücü Çeşitleri

Farklı sebeplerden kaynaklanan yangınlarda kullanılan yangın tüpü çeşitleri, önceden yapılması gereken saha çalışmasına ve fizibilite çalışmalarının sonucuna göre monte edilmelidir. Yanan maddenin türü, etki edebileceği alan gibi etmenler hangi yangın söndürücü çeşidinin kullanılacağını belirleyen en önemli etmenlerdir. En yaygın kullanılan yangın tüpü çeşidi kuru kimyevi tozlu ve eko-biyolojik yangın tüpleridir.

Yangın söndürücü tüpü çeşitlerinin hepsinin dış yüzeyi yangına karşı dayanıklı elektrostatik toz boya ile boyanıp 25 bar basınçta hidrostatik test kontrolü yapılıp, çeşitli şartlara dayanma dirençleri kontrol edilir. Her binada karşılaşabileceğiniz kuru kimyevi tozlu tip yangın söndürme tüpleri TSE standartlarında doldurulmakta, test edilmekte ve duvara asılması gereken yerlerde standartlara isg kurallarına uygun olarak asılmaktadır.

1-Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Tüpleri

Yangın çeşitlerinden A sınıfı yangınlarda kullanılan kuru kimyevi tozlu yangın tüpleri(KKT), tahta, ahşap, tekstil, dokuma ürünleri, ev içi tekstil ile ofis malzemelerinin söndürülmesinde önemli ölçüde kullanılan söndürücü tüp çeşididir. Ancak bu maddelere yakın kauçuk ve selüloz yangınlarında fayda sağlamamaktadır.

En faydalı olduğu A tipi yangınların yanı sıra B tipi yangınların bazı maddelerinde de fayda sağlamaktadır. Bu maddeler(SIVI-PARLAYICI); benzin, benzol, mazot, vernik, tiner, aseton parafin, asfalt, tutkal ve alkoldür. Fakat C tipi yangınların da bir kısmında destekleyici olarak yangına müdahalede kullanılabilmektedirler. Bu tipler ise; doğalgaz, LPG, metan, hidrojen, propan, asetilen, elektrik kablosu, trafolar, güç kaynakları, bilgi-işlem birimleri, elektrik ve elektronik materyallerdir. Tozlu tip söndürücüler 1kg-2kg-4kg-6kg-12kg-25kg ve 50kg olarak üretilmektedirler.

2-Eko Biyolojik Yangın Söndürme Tüpleri

Araştırmalar göstermiştir ki bazı yangın türlerinde söndürme ekiplerinin yangının tekrarlama ihtimalini göz ardı etmesinden sebep can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Bu tür yangınlarda eko-biyolojik yangın söndürme tüpleri insandan kaynaklı ihmallerin önüne geçerek, yeniden alevlenme ihtimali olan yangınlara müdahalede çok işe yaramaktadır.

3-KÖPÜKLÜ (FOAM) YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ

Köpüklü yangın söndürme tüpü, Foam (köpük) kimyasal bir bileşiktir. Basınçlı su ile karıştığında, karışım köpük lansından tazyikle geçerken hava ile karışır ve köpük meydana getirir. Köpük, yangın yüzeyini tamamen örter ve kaplar, hava ile temasını keser. A ve B sınıfı yangınlara kullanılan yangın tüpüdür.

4-Karbondioksitli Yangın Söndürme Tüpü

Karbondioksit gazı, elektriği iletmeyen, kokusu ve rengi olmayan, havadaki bileşenlerden bir buçuk kat daha ağır, püskürtüldüğünde kalıntı bırakmayan ve kullanılan alandaki alevleri büyüten oksijeni elemine ederek yangına müdahale eden bir gazdır.

5-CLEAN AGENT (TEMİZ GAZ)

Çevre dostu HCFC gaz karisimlari ile üretilmis ve halojenlendirilmis hidrokarbonlar, ozon tabakasina zarar vermeyen ( CLEAN AGENT ) yangin söndürme ajanlaridir. Özellikle elektronik cihazlarda ve bilgi işlem odalarında kullanılmaktadır. Kullanımından sonra hemen buharlaştığı için devrelerde kalıntı bırakıp tahribata neden olmaz bu yüzden TEMİZ GAZ (CLEAN AGENT) olarak nitelendirilir.

6-Yangın Söndürme Topları

İngilizce karşılığı fireball olan ve telaffuzu YANGIN SÖNDÜRME TOPU olarak dilimizde tercüme bulmuştur. YANGIN SÖNDÜRME TOPU , yangın alevinin cihaza değmesiyle otomatik patlayarak yangına müdahale eder. Patlama anında da içindeki kimyasal söndürücü materyali küresel eşit bir şekilde dağıttığı için yangın da oldukça etkili bir söndürücüdür.

Yangının çıkması olası yerlere bırakılarak yada monte edilerek de otomatik bir söndürücü vazifesi görmektedir.

7-Bodyguard Yangın Söndürücüler

Yeni bir ürün olarak hizmetinize sunulmuş bu söndürücülerin içinde kuru kimyevi toz, biyolojik köpük, aff köpük gibi her türlü söndürücü madde kullanabilmektedir.

Bu söndürücülerin kullanım türü iki çeşittir. Civalı algılama sistemi sayesinde otomatik olarak devreye girmektedir veya ihtiyaç olduğu durumlarda manuel olarak ta kullanılabilir. Örneğin 1-2 kg bir bodyguard söndürücü hem yangının içine atılarak hem de bir pano içine takıldığında otomatik olarak veya manuel olarak kullanılıp yangına müdahale edebilir.

Yangın Tüpleri Periyodik Bakım ve Dolum Süresi

Yangın söndürme tüpleri nin içeriğine göre yangın tüpleri dolum süresi değişmektedir. Bunu yetkili firmalar iyi bilse de kullanıcıların da duyarlı olması gerekir. Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme tüpleri yıllık iki kez altı aylık periyotlar halinde kontrol edilmeli, basınç değeri ölçülmelidir. En sağlıklısı iki yılda bir de tamamen boşaltılıp doldurulmasıdır. (Bina yangın yönetmeliği.)

Köpüklü yangın söndürme tüplerinde ise periyodik bakım ve dolum süresi yıllık bir kezdir. Halokarbon yangın tüplerinin kontrolü ise kuru kimyevi yangın tüpleri gibi yıllık iki kez bakım, iki yılda bir yeniden doldurma şeklindedir.

Yangın söndürücülerin emniyet valfli tetik mekanizması olmalı ve bakımlarının zamanın da yapılması çok önem arz etmektedir aksi taktirde üzücü ve istenmeyen durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Kapasitelerine Göre Yangın Söndürücü Çeşitleri;

1kg Yangın Söndürücüler

2kg Yangın Söndürücüler

4kg Yangın Söndürücüler

6kg Yangın Söndürücüler

9kg Yangın Söndürücüler

12kg Yangın Söndürücüler

25kg Yangın Söndürücüler

50kg Yangın Söndürücüler

Yangın Tüpü İmalatı

Taşınabilir sistem yangın tüpleri, Yeni teknoloji ile çalışan hidrolik presler ile şekillendirilir. Bu sisteme SIVAMA GÖVDE İMALATI da denilmektedir. Üretilen tüp parçaları daha sonra bilgisayarlı otomatik kaynak makinelerinde hata payını sıfıra indirgeyerek kaynaklanır. Daha sonra bilya bombardımanıyla, korozyona karşı korumalı olarak üretilmektedir. Yüzey kısımlar temizlenerek astarlanan tüpler, elektrostatik boya ile fırınlanarak boyanıyor. Emniyet zarfı valf sistemi, emniyetli aksesuar ve teçhizat ile üretilmektedir.

Sohbet
1
Scan the code
Merhaba, Integral Mühendislik Yangın ve Güvenlik Sistemleri ile iletişime geçtiğiniz için teşekkürler. Size nasıl yardımcı olaibliriz?