Acil Durum ve Kriz Yönetimi Eğitimi
Acil Durum ve Kriz Yönetimi Eğitimi, ev ve iş yerlerinde meydana gelebilecek olan afet, yangın, terör olayları gibi durumlarda kişilerin neler yapmaları gerektiği, nasıl hareket etmeleri gerektiği ile ilgili içerikleri kapsayan eğitimlerdir. Acil durum eğitimi kişilere verilmesi gereken zorunlu bir eğitimdir. Özellikle ülkemizde sıkça karşılaştığımız doğal afet durumlarına ve jeopolitik konumundan dolayı oluşabilecek bir askeri harekat ve terör olaylarına karşı herkesin alması gereken bir eğitimdir.

Karşılaşabileceğimiz Acil Durumlar
1-DEPREM
Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına “DEPREM” denir.
DÜNYA TARİHİNDEKİ EN ŞİDDETLİ DEPREM 22 MAYIS 1960’TA ŞİLİ’DE MEYDANA GELDİ Dünya tarihindeki en şiddetli deprem, 22 Mayıs 1960’ta Şili’de yaşandı. Yaklaşık 1000 kilometrelik alanda hissedilen 9,5 büyüklüğündeki deprem sonucu 1655 kişi hayatını kaybetti, 3 bin kişi yaralandı, 2 milyon kişi evsiz kaldı.

2-SEL ve TAŞKIN
Seller, sağanak yağışlar ya da ani kar ve buz erimelerinin oluşturduğu suların yamaçlardan aşağı çoğalarak, hızla inmesidir. Taşkınlar ise arazilerin akarsu ya da çok miktarda yağmur vb. diğer nedenlerle oluşan su kütlelerinin baskınına uğramasıdır.
Sel ve taşkınlar Türkiye’de en çok nerede görülür?
Ülkemizde sel olayının en fazla görüldüğü bölgeler ise, sırasıyla Karadeniz, Akdeniz ve Marmara Bölgeleridir. Sellerin %52’si bu bölgelerde oluşurken, %48’i diğer bölgelerimizde yaşanmaktadır.
Dünyadaki en büyük sel felaketi nerede oldu?
1931 Çin seli ya da başka bir ifadeyle 1931 Sarı Nehir seli olarak da anılan bu doğal afet, dönemin Çin Cumhuriyeti’nde tarihi bir yıkıma sebebiyet vermiştir. Dünya kayıtlarına geçmiş en ölümcül doğal afetlerden biri olarak kabul edilen 1931 Çin seli, 3,7 ila 4 milyon arasında insanın yaşamına mal olmuştur.

3-HEYELAN
Heyelan nedir nerede olur?
Heyelan; dik yamaçlarda, zayıf zeminlerde, aşırı yağış alan bölgelerde ve inşaat çalışması yapılan riskli alanlarda oluşabilmektedir. Bu olaya özellikle; Hindistan, Çin ve Pakistan’da sık sık rastlanılmaktadır. Türkiye’nin yamaçlarında da heyelan riski taşıyan alanlar yer almaktadır
En büyük heyelan nerede oldu?
Çatak Heyelan Faciası 23 Haziran 1988 tarihinde Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Çatak köyünde meydana gelen, 64 kişinin hayatını kaybettiği heyelan felaketi.

4-ÇIĞ
Genellikle dağlık, engebeli ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tutulan kar örtüsünün iç ve dış kuvvetlerin etkisiyle başlayan ilk hareketi ile vadi tabanına doğru hızla kayması sonucu çığ oluşur.
Çığ gibi meteorolojik afetlerin önceden tahmin edilerek erken uyarılarının yapılabilmesi, deprem vb. diğer doğal afetlerden onları farklı kılan en önemli özelliktir. Dünyada çığ sonucunda ölen kişi sayısının yıllık ortalama 250 kişi civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Çığa maruz kalınca; ağzınızı sıkıca kapatın; kafanız kar altında kaldığı anda mümkünse uzun süre nefesinizi tutmaya çalışın. Akışa kapılırsanız bacaklarınızı ve kollarınızı birbirine yapıştırarak oturma pozisyonu alın. Mümkünse çığ durmadan kısa süre önce bacaklarınızla yeri sertçe iterek kalkmaya çalışın.
Çığ altında kaç kişi öldü?
2020 Van çığ faciası, 4-5 Şubat 2020 tarihlerinde meydana gelen ve 42 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki çığ düşmesi olayıdır. İlk çığın ardından olay yerine giden kurtarma ekibinin üzerine ikinci çığ düştü. İlk olayda 7, ikinci olayda 35 kişi öldü.

5-KURAKLIK
Bir bölgede nem miktarındaki geçici dengesizliğin o bölgedeki su kıtlığı ile ilişkisi olarak kabaca tanımladığımız kuraklık doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda herhangi bir yerde meydana gelebilir. Kuraktan nemli iklim tiplerine kadar her yerde görülebilir.
Kuraklık afeti nedir?
Su kaynaklarının sınırlı ve yağış miktarının azlığına bağlı olarak yaşanan afete kuraklık denir. Her ne kadar çöllerde kuraklık koşulları yıl boyunca görülse de buralardaki kuraklık afet olarak pek tanımlanamaz. Çünkü, çöller beşerî ve ekonomik faaliyetlerin sınırlı olduğu yerlerdir.
Dünyada en büyük kuraklık ne zaman oldu?
2006 yılında, Pisa Üniversitesi’nden jeokimyacı Giovanni Zanchetta’nın da dahil olduğu bir ekip, yaklaşık 4.200 yıl önce bir İtalyan mağarasında kuraklık olduğuna dair kanıtlar bildirdi. Arkeolojik açıdan, Weiss ve diğerleri, birkaç kıtadaki toplumların yaklaşık 4.200 yıl önce dağıldığına dair kanıtlar topladı.

Acil Durum Planlamaları
İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde acil durum planı, “işyerlerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak iş ve işlemler dâhil bilgilerin ve uygulamaya yönelik eylemlerin yer aldığı plan” olarak tanımlanmıştır.
Acil durum planı kaç yılda bir yenilenecek?
Acil durum planları; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli işyerlerinde iki, tehlikeli işyerlerinde dört ve az tehlikeli işyerlerinde altı yılda bir yenilenecek.

Acil Durum Ekipleri
ISG acil durum ekipleri nelerdir?
- 01.10.2021 tarihinde güncellenen “İşyerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik” kapsamında her işyerinde 4 adet acil durum ekibi oluşturulur. Bunlar;
- Acil Durum Kordinatörü.
- Söndürme ekibi.
- Kurtarma ekibi.
- Koruma ekibi.
- İlk yardım ekibi.


EĞİTİMİN KİŞİYE KAZANDIRDIKLARI |
Bina acil eylem planlarını bilir uygular.Yanma ve yangını bilir. |
Yangına sebep olan faktörleri bilir. |
Yangının tanımını ve yangın türlerini bilir. |
Isı ve dumanın yayılma hızını bilir |
Yangın yerindeki tehlikeleri bilir. |
Söndürme maddelerini bilir. |
Yangın söndürme cihazlarını bilir ve kullanır. |
Kişisel koruyucu ekipmanları kullanır. |
Temiz hava solunum cihazını kullanır. |
Yangın dolaplarını ve itfaiye hortumlarını kullanır. |
Katı, sıvı, gaz yangınlarını söndürebilir. |
Başlangıç aşamasındaki yangınları söndürebilir. |
Yangın türüne göre uygun olan söndürme maddelerini bilir. |
Yangın söndürmede gerekli olan araç ve malzemeleri bilir. |
Yangın ortamında güvenlik önlemlerini alır. |
Eğitmenlik Belgemiz
